کاوه نادري در گفتگو با اورامانات، به بيان وظايف شوراها در جامعه و هدف از تشکيل شوراي اسلامي شهر و روستا پرداخت و اظهار داشت: دين مترقي اسلام با دستمايه قرار دادن آموزش هاي اولياي دين در جهت مردم مداري و تامين رضايت مشروع آنان در رضايت خالق، به تحقق مردم مداري و کرامت بخشي به آنان چراغ راه مي باشد که فرهنگ غني ايراني نيز به آن افزوده شده است.
وي افزود: تحقق مردم مداري به عنوان هدف غايي شوراها گر چه به اندازه تعداد شوراههاي شهر و روستا در کشور داراي روش و سبک مي باشد، با اين حال اتخاذ شيوه هاي استاندارد، به شوراها در راه دستيابي به هدف کمک شاياني مي کند.
کارشناس ارشد برنامه ريزي شهري و منطقه اي تصريح کرد: شوراها يک نهاد مردمي و برخاسته از مردم بوده و موجوديت خود را از اراده مردم گرفته اند، تعامل سازنده اين نهاد با مردم از اهميت ويژه اي برخوردار است.
نادري خاطرنشان کرد: يکي از مهمترين اهداف تشکيل شوراها، واگذاري قدرت به مردم و مشارکت سازمان يافته آنان در اداره امور جامعه است، بر همين اساس ارتباط شورا و مردم با ارتباط اين نهاد و ساير نهادهاي عمومي تفاوت ماهوي دارد.
وي افزود: ارتباط مستمر شوراها با مردم و استفاده از نظرات مشورتي آنها يکي از مهمترين ابزارهاي مشارکت سياسي واقعي مردم در اداره امور کشور است. برخورداري شوراهاي اسلامي از شان مشورتي و ايفاي نقش مشورتي در برخي امور عمومي نيز بر اهميت اين موضوع مي افزايد.
اين کارشناس ارشد برنامه ريزي شهري و منطقه اي ادامه داد: تشکيل کانون هاي مشورتي در شوراهاي اسلامي و دعوت از افراد توانمند شهرها و روستاها، نيروي فکري سرآمدان جامعه را به آساني در اختيار اعضاي شوراها قرار مي دهد. واضح است که تشکيل مجامع مشورتي در شوراهاي اسلامي و استفاده از نظرات و پيشنهادهاي مردم در برنامه ريزي و تصميم گيري، نافي اختيارات شوراهاي اسلامي نيست.
نادري عنوان کرد: متاسفانه در گذشته اين تفکر و عدم دخالت و سازو کار مشورتي در شوراهاي منطقه اورامانات وجود داشته است، ترسي که هم اکنون هم وجود دارد. اين واهمه براي اعضاي شوراها چيزي است که مي توان گفت ترس از حضور و معرفي خود به مردم است و ترس از دست دادن جايگاه خود در نظام اجتماعي.
وي يادآور شد: موضوع ديگري که تحقق اين امر براي اورامانات دور از تصور است به کارگيري نظرات و خواسته هاي مردم در تصميم گيري و برنامه ريزي از اهميت زيادي برخوردار است، استفاده از شيوه هاي علمي براي آگاهي از خواسته هاي واقعي شهروندان است، اجراي تحقيقات ميداني و طرح هاي افکارسنجي و نظرسنجي از مردم و برنامه ريزي بر مبناي نتايج حاصل از اين تحقيقات، فاصله ميان خواسته هاي مردم و عملکرد شوراها را به ميزان قابل ملاحظه اي کاهش خواهد داد.
کارشناس ارشد برنامه ريزي شهري و منطقه اي موانع اساسي در تحقق کارآمدي شوراهاي اسلامي را فقدان چارچوب منظم و قانوني براي پاسخگويي به درخواست هاي شخصي شهروندان دانست و اظهار کرد: ارتباط مستمر مردم با منتخبان خود در شوراهاي اسلامي شهر و روستا و يادآوري نقاط ضعف و نقد عملکرد آنها به صورت منصفانه در چارچوب قانون، وظيفه اي است که بر عهده مردم قرار دارد و اجراي بهينه اين وظيفه نه تنها موجب تضعيف نهاد شوراها نخواهد شد، بلکه موجبات تقويت و رشد و بالندگي اين نهاد نوپا را فراهم خواهد کرد.
وي در پايان خاطرنشان کرد: چنانچه نظارت مردمي بر کار شورا به صورت نظام مند و سازنده اعمال شود، علاوه بر رفع نقاط ضعف شوراها و تقويت اين نهاد، زمينه مردم سالاري ديني و حاکميت واقعي مردم را نيز فراهم خواهد کرد، زيرا شوراها داراي شان نظارتي بوده و بر دستگاههاي اجرايي نظارت مي کنند.
در يک طبقه بندي مي توان زمينه اي مشارکت در اداره امور شهرها را در قالب هاي گوناگون زير ارائه نمود: فعاليت هاي عمراني، تلاش هاي مربوط به محيط زيست، مشارکت در زمينه هاي مربوط به رفاه اجتماعي ، استقبال از مراسم هاي مذهبي و ملي و مشارکت در خدمات شهري. اميد بر آن است که اين نهاد ارزنده به غفلت نابود نشود و همگان با خود تکرار کنند که « ديروز آمديد، امروز در کاريد و فردا با آرزو و آرزو ياريد»
|