با گرفتن مدرک دیپلم و شرکت در کنکور ابتدا کاردانی آموزش زبان انگلیسی را به اتمام رسانید. بلافاصله با شرکت مجدد در کنکور در مقطع کارشناسی زبان انگلیسی دانشگاه کردستان ادامه تحصیل داد. با علاقه زیادی که به رشته زبان انگلیسی پیدا کرده بود بدون هیچ وقفه ای در مقطع کارشناسی ارشد رشته زبان انگلیسی دانشگاه تربیت معلم تهران با رتبه 35 پذیرفته شد. با توجه به اینکه دبیر آموزش و پرورش بود همزمان با تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در مناطق 10 و 12 تهران نیز به تدریس مشغول بود.
با اتمام دوره کارشناسی ارشد به عضویت هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه درآمدو پس از مدتی مسئولیت راه اندازی دانشگاه آزاد اسلامی روانسر به ایشان واگذار گردید که در کمتر از 3 ماه با همکاری نماینده محترم وقت سیدفتح اله حسینی و سفارشات ماموستا قادری امام جمعه بزرگوار پاوه به مسئولین و همکاری ایشان دانشگاه راه اندازی گردید. در کمتر از یک سال با مشقت فراوان و پیگیری زیاد زمین دانشگاه را تملک و به آموزشی تغییر کاربری داد و البته 18 رشته کاردانی و کارشناسی را نیز در وزارت علوم با تلاش بسیار به تصویب رسانید. در سال 1387 در مقطع دکتری دانشگاه اصفهان پذیرفته شدو در سال سوم دوره دکتری جهت تکمیل رساله دکتری و برای گذراندن فرصت تحقیقاتی به دانشگاه تورنتوی کانادا رفت و پس از بازگشت از رساله دکتری دفاع نموده، عضو هیات علمی گروه زبان انگلیسی دانشگاه کردستان شدکه همینک مشغول خدمت در این دانشگاه می باشد و از این کار خودش بسیار لذت می برد.وهمچنین اخیرا ازسوی مدیران ارشد دولت تدبیروامیدبعنوان گزینه تصدی فرمانداری شهرستان روانسرمعرفی شدکه به دلیل مخالفت نماینده اورامانات در مجلس این گزینه حذف شد .
نشریه نوای وقت گفتگوی کوتاهی راباایشان داشته است که درپی خواهدآمد:
درابتدااگرسخنی داریدبفرمایید:
باسلام ودرودبه روح پرفتوح بنیانگزارجمهوری اسلامی ایران وآرزوی طول عمرپربرکت برای رهبرفرزانه انقلاب وآرزوی توفیقات روزافزون برای دولت یازدهم وعرض سلام و احترام دارم حضور شما و مخاطبان نشریه شما و آرزوی توفیق برای همه افرادی که به نوعی خدمتگزار مردم هستند.وازاینکه چندمین بار است در نشریه نوای وقت وپایگاه خبری تحلیلی آوای اورامانات که بامدیریت جنابعالی فعالیت دارندمطلبی از من درج میشود سپاس و قدردانی دارم.
-ارزیابی جنابعالی درخصوص اوضاع سیاسی ،اقتصادی واجتماعی حوزه اورامانات چیست؟
اوضاع منطقه اورامانات در حوزه های یادشده بستگی به 4 شهرستان مختلف آن دارد که اگر بخواهم جداگانه در مورد هرکدام صحبت کنم باید 12 مورد را بررسی نمایم. چون من معتقدم اوضاع سیاسی ،اقتصادی واجتماعی در پاوه ، جوانرود، روانسر و ثلاث با هم فرق دارند. هر کدام از چهار شهرستان فوق ممکن است در یک یا دو حوزه مختلف قوی تر یا ضعیف تر از بقیه باشند. اما اگر کلی بخواهم صحبت کنم معتقدم اورامانات در حوزه های یاد شده از تعدادی از شهرستان های استان وضعیت بهتری دارد و با توجه به رشد علمی ای که در منطقه شاهد بوده ایم آگاهی سیاسی و اجتماعی مردم رو به رشد و البته بسته به هر شهر متفاوت است به گونه ای که افراد تحصیلکرده در مناسبت های سیاسی و اجتماعی مختلف سعی در هدایت امور به سمت عقلانیت و نتیجه بهتر می باشند هر چند ممکن است به نتیجه دلخواه آنها نینجامیده باشد. اما نکته مهم احساس مسئولیتی است که این افراد پیدا کرده اند و دیر یا زود نتیجه مطلوب ان شاء الله بدست خواهد آمد.
اما در خصوص اوضاع اقتصادی باید گفت مشکلات اقتصادی و بخصوص بیکاری مختص منطقه اورامانات نیست هر چند ممکن است در اورامانات کمی محسوس تر باشد. با این وجود می توان گفت که از نظر اقتصادی 4 شهرستان را می توان به ترتیب وضعیت بهتر درجه بندی نمود که چون من کلیه اطلاعات را جهت ذکر ترتیب ندارم از رتبه بندی خودداری میکنم.
اما در سوال شما جای حوزه مدیریت خالی بود. من این حوزه را اگر مهم تراز آن حوزه ها ندانم قطعا کم اهمیت تر از آن ها نمی دانم. اگر حوزه مدیریت ما اصلاح شود و مدیران ما دارای دانش مدیریت و تحصیلکرده در دانشگاه های معتبر باشند و در دوران تحصیل بصورت تمام وقت در دانشگاه ها بوده، از فضای سراسر علمی دانشگاه ها استفاده کرده باشند و در اثنای آن و در مقاطع مختلف تحصیلی با افراد توانمند دیگر از اقصا نقاط کشور آشنا شده، از نظرات و هم صحبتی با آن ها بهره برده باشند ، می توانند با حضور خود و برنامه ریزی حساب شده امور مردم را به بهترین وجه اداره و هدایت نمایند و در آن صورت رضایتمندی مردم را که سرمایه نظام هستند فراهم نمایند.
آنچه مسلم است اینست که مردم به خوبی تشخیص توانمندی افراد را می دهند و یک مدیر خوب نه تنها رضایت کارمندان خود بلکه رضایت مردم را نیز با خود به همراه دارد. تاکید من بر افراد تحصیلکرده در دانشگاه های معتبر به دلیل سال ها تمرین مدیریت امور خود و دیگران در دانشگاه ها، خوابگاه های دانشجویی، کتابخانه ها و حتی سالن های غذاخوری است که هرکدام به نوعی در آموزش همکاری و خدمت و تعامل با دیگران برای آینده انسان موثر هستند و ما می بینیم که بسیاری از این افراد با اینکه رشته مدیریت نخوانده اند توانایی اداره امور مردم را به خوبی پیدا خواهند کرد. البته ذکر یک نکته اینجا ضروری است و آن کم بودن تجربه مدیریتی این افراد است که می توان این نقیصه را با ایجاد فرصت های مدیریتی در حد مشاور و معاون در ابتدا برای آنها فراهم نمود.
-اکنون که باشما صحبت می کنم حدود یکسال به زمان ثبت نام مجلس دهم باقی مانده است.جنابعالی عملکرد نمایندگان استان کرمانشاه راچگونه ارزیابی می کنید؟
من در خصوص نمایندگان استان کرمانشاه در باقی حوزه های غیر از اورامانات با توجه به اینکه از نزدیک در جریان فعا لیت های آنها نیستم نمی توانم اظهار نظری داشته باشم اما معتقدم اگر مجمعی بنام نمایندگان استان کرمانشاه وجود دارد می توانند با همفکری و همکاری و کنار گذاشتن نظرات و تمایلات شخصی و تعامل بیشتر بخاطر خدمت به مردم نتیجه ای بسیار قویتر از اینکه الان شاهد هستیم داشته باشند که این برای خود آنها امکان انتخاب مجدد و محبوبیت بیشتر و برای مردم منفعت بیشتری خواهد داشت.
-بخش کثیری ازمردم اعتقاددارند که نمایندگان منتخب دروهله اول وبرخلاف قانون ووظایف واختیارات خود به جابجایی وعزل ونصب ها توجه می کنندتاارائه خدمات وطرح های اشتغال زایی به مردم ومجلس.چه توضیحی دراین خصوص دارید؟
من معتقدم چون نمایندگان مجلس با رای مستقیم مردم و با شناخت از هر نوع که اسم آنرا بگذاریم انتخاب میشوند می توانند در خصوص عزل و نصب ها نظر بدهند چون همانطور که دربالا به آن اشاره نمودم قلب تغییرات در داشتن مدیران کارامد است و نمایندگان نیز باید با مشاوره گرفتن از مردم مدیران توانمند را پیدا کرده، آنها را به مسئولین معرفی نمایند تا نتیجه بهتری حاصل شود و این به معنای خلاف قانون و خارج از اختیارات نیست چون آنها فقط معرفی می کنند و حکم را که آن ها صادر نمی کنند. پس اگر افراد پیشنهادی قوی و دارای دانش روز باشند مسئولین امر نیز بعید می دانم مخالفتی در این خصوص داشته باشند. اگر این مسئله خلاف قانون باشد باید گفت که ارائه خدمات و ایجاد طرح های اشتغالزایی نیز خارج از وظیفه آنهاست و نمی توان از آن ها انتظار داشت. در آن صورت پس کار نمایندگان چیست. امام (ره) فرمودند مجلس در راس امور است پس نمایندگان می توانند با درایت و تعامل با مسئولین هم در عزل و نصب ها موثر باشند و هم با داشتن مسئولینی کاردان زمینه پیشنهادات قویتری را از سوی آن ها فراهم نمایند که خود ممکن است در اشتغال زایی هم موثر باشد.
-گزارشات ونظرسنجی ها درمیان مردم اورامانات ازعدم توانایی نمایندگان پاوه واورامانات (ادوارگذشته تاحال)درحل مشکلات بیکاری بخصوص میان قشرتحصیلکرده حکایت دارد.جنابعالی موانع ودلایل این ناتوانایی رادرچه می دانید؟
به نظر من هر کدام از نمایندگان ادوار حوزه اورامانات را باید در ظرف زمانی خاص خود ارزیابی نمود. هر کدام از آن ها در حوزه هایی قوی عمل کرده اند و در حوزه هایی نیز ممکن است ضعیف عمل کرده باشند. اولویت های منطقه اورامانات در زمان های مختلف متفاوت بوده اند و هر کدام از نمایندگان محترم ادوار با شعار و برنامه خاصی در آن زمان به مجلس رفته اند. باید بخوبی بررسی کرد که آیا توانسته اند شعار ها و برنامه هایی را که مطرح نموده اند محقق نمایند. من یک دانشگاهی هستم و بر اساس صرف شنیده ها هر خبری را نمی توانم تایید یا رد نمایم مگر اینکه منبع موثق آن برایم مشخص باشد. تا آنجایی که من خبر دارم در اورامانات ما یک منبع نظر سنجی خاص که داده های آماری در آنجا گردآوری و تحلیل شوند نداریم تا ادعا کنیم گزارشات و نظر سنجی ها آنرا تایید می نمایند. این به هیچ وجه به معنی دفاع از نمایندگان از طرف من نیست و خود من در بسیاری از موارد به تعدادی از نمایندگان انتقاد داشته ام. اما علم به من آموخته است که نباید به صرف شنیدن مواردی آنرا تایید یا رد کرد. وانگهی مسئله بیکاری چیزی نیست که یک نماینده بتواند آنرا چاره جویی نماید بلکه امری ملی است که مستلزم برنامه ریزی های فراوان و بلند مدت است.
با وجود تمام این توجیهات، به نظر من به عنوان یکی از چند ها راه حل ممکن، یک نمایده با داشتن مشاوران قوی می تواند با پیگیری و اصرار و دعوت از سرمایه گذاران بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در منطقه و البته با نفوذ خود و حذف موانع پیش روی سرمایه گذاران تا حدی به این زخم کهنه التیام ببخشد.
-به نظرشما دولت تدبیروامیددرانتصاب فرمانداران شهرستانهای اورامانات مثبت عمل کرده است؟چه توضیحی دارید؟
دراورامانات ودر چندین سال گذشته ما همزمان 3 فرماندار بومی به معنی اهالی اورامانات نداشته ایم و تا جایی که من اطلاع دارم دولت تدبیر و امید مصمم به گذاشتن فرمانداران اهل محل در اورامانات بود ودعوت از خود من نیز برای فرمانداری روانسر در همین رلستا بود. من این تصمیم و عملی شدن 75 درصد آنرا بسیار دستاورد ارزشمندی برای منطقه می دانم و اگر انتقادی بر سر افراد نصب شده باشد این انتصاب ها مادام العمر که نیستند. انشاءالله که این افراد بخوبی عمل کنند و کارنامه موفقی از خود ارائه نمایند و اگر نتوانستند افراد اهل محل دیگری خواهند بود که این مهم را برآورده نمایند.
-به نظرجنابعالی جذب ونصب مدیران ناتوان بومی می تواندجایگزین خوبی برای مدیران خلاق وتوانمندغیربومی باشد؟
در هیچ جایی در دنیا فرد ناتوان جایگزین خوبی برای فرد توانمند نیست و ما نمی توانیم فقط به دلیل اهل محل بودن خودمان را از خدمات فردی غیر اهل محل محروم سازیم. اما من بطور کلی معتقدم در شهرستانهای اورامانات می توان افرادی توانمند را پیدا کرد که بتوانند بخوبی مدیریت کنند.
جنابعالی ازسوی دولت تدبیروامید بعنوان گزینه تصدی فرمانداری روانسرمعرفی شدیدکه این امرمحقق نشد.دراین خصوص چه توضیحاتی برای مردم ومخاطبان دارید؟
من در بیانیه خودم بصورت کامل همه نکات را توضیح دادم و نیازی به دوباره کاری نیست. اما دو نکته را متذکر میشوم چون تعدادی از دوستان از من گلایه کردند که چرا گزینه فرمانداری شدید در حالیکه می بایستی در جایگاه علمی خودت باقی می ماندید؟
نکنه اول: به شهادت خدای بزرگ تا زمانی که به من پیشنهاد نشد قدمی در این خصوص برنداشتم و پس از آن نیز تلاشی ننمودم کما اینکه تعدادی به من اصرار نمودند که با افرادی که می توانند نظر افراد مخالف را عوض کنند صحبت کنم و من به هیچوجه راضی نشدم و درکلیه مراخل مصاحبه به معاونت محترم سیاسی استاندار و بعدا به خود استاندار تاکید کردم که در این خصوص حاضر نیستم با احدالناسی صحبت کنم.
واما نکته دوم: من اعتقاد دارم که افراد تحصیلکرده باید به میدان بیایند و سکان مدیریت منطقه را در جاهایی که خالی است بدست بگیرند. مگر نه اینست که مردم بر مدیرانی که توانمند نیستند ایراد میگیرند؟ این ایراد گرفتن شکوه از نبود مدیر توانمند و حسرت برای داشتن آنهاست. پس مدیران توانمند و تحصیلکرده باید جای آنها را پر کنند. بخش مهمی از توانمندی در تحصیلکردگی قرار دارد و نباید افراد تحصیلکرده میدان برای افراد فرصت طلب که نه اصلاح طلب و نه اصولگرا و نه حتی اعتدالگرا هستند خالی نمایند . با این دلیل پس از پیشنهاد فرمانداری از سوی استانداری آنرا پذیرفتم هر چند بر برتری جایگاه دانشگاهی خود تاکید داشته ام. اما هنوز هم بر این باورم که یک فرماندار هیات علمی شانیت فرمانداری را هم بخوبی میداند و با مشاوره از دانشگاه و سایر ارگان های ذی صلاح می تواند یک شهرستان را بهتر اداره کند.
-درمحافل عمومی سخن ازحضور جنابعالی درانتخابات آتی مجلس شورای اسلامی درحوزه پاوه واورامانات است.این خبرراچگونه ارزیابی خواهیدکرد؟
من تا این لحظه هیچ برنامه ای در خصوص نامزدی برای انتخابات دوره دهم مجلس شورای اسلامی ندارم و فقط در صورتی به آن فکر میکنم که مردم خودشان از من بخواهند شرکت نمایم که در آنصورت تکلیف به معنی واقعی آن می شود و صد البته منظورم از مردم تعداد محدودی از دوستان خودم نیست. خوشبختانه با خدماتی که بدون چشم داشت به مردم ارائه نموده ام در هر 4 شهرستان و گاها در دورترین نقاط اورامانات افرادی موثر هستند که من را بخوبی می شناسند و می دانند توان کاری بنده تا چه حدی است. با این اوصاف هرگز خودم بر مردم تحمیل نکرده، نخواهم کرد و هیچ برنامه ای در این خصوص ندارم.