اورامان نیوز:معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان کرمانشاه گفت: «مرسبافي» یکی از هنرهای سنتی دیرین مردم استان کرمانشاه است و اصلیترین مناطق بافت مرس در استان کرمانشاه مربوط به شهرستانهای جوانرود و پاوه است.
به نقل از ایسنا: عاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان کرمانشاه گفت: «مرسبافي» یکی از هنرهای سنتی دیرین مردم استان کرمانشاه است که اخیرا نیز به ثبت ملی رسید.
نصرتالله سپهر در گفتوگو با خبرنگار سرویس فرهنگی هنری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه کرمانشاه، در این باره اظهارکرد: مرس نوعي پارچه مخصوص است که در مناطق کردنشين توليد ميشود، بهگونه ای که بافت اين پارچه براي تهيه پوشاک محلي (مردان و زنان) از گذشتههاي بسيار دور در اين مناطق رايج بوده است.
وی ادامه داد:اصلیترین مناطق بافت مرس در استان کرمانشاه مربوط به شهرستانهای جوانرود و پاوه است که مراکز عمده آن در اين دو شهرستان شامل نودشه و روستاهاي هجيج، داريان و روستاي خانقاه میباشد. اگرچه در گذشته در روستاهاي کيمينه، درزاور و هانيگرمله نيز اين نوع بافت توليد مي شده است.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: در واقع بهترين نوع مرس متعلق به روستاهاي هورامان است.
وی تاکید کرد: سابقه اين هنر بسيار قديمي و به دوره پيشداديان ميرسد و به گفته استادکاراني که در حال حاضر نيز به کار توليد اين پارچه مشغول هستند، اين هنر سابقهاي چندهزار ساله دارد.
سپهر افزود: پارچه مرس در واقع با همان دستگاه موج بافي بافته ميشود، با اين تفاوت که در هنگام چلهکشي به اصطلاح خود مرس بافان 75 گره ميبندند و تکههاي 15 سانتيمتري با عرض 65 سانتيمتر و نهايت طول 32 متر بافته ميشود و کار بافت آن 24 ساعت به طول ميانجامد.
این مقام مسئول ادامه داد: مواد اوليه موردنياز آن پشم بز «مرسي» است که در واقع کرکهاي نازک زير بغل و گردن بز ميباشد و بيشتر از مناطق مهاباد، بانه، سنقر و زاخو عراق تامين ميشود.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: در این هنر، پشمهاي موردنياز رنگ آميزي نمي شود، بلکه با ترکيب دو يا چند نوع پشم خودرنگ با همديگر و حلاجي کردن آن بدست مي آيد. بطور مثال براي بدست آوردن انواع قهوه اي از نوک مدادي (خاکستري) مشکي و کرم استفاده مي شود.
وی افزود: در هنر مرس بافی، نقوشي روي پارچه بافته نميشود و پارچه بدون نقش است و به صورت تکههاي 15 سانتي متري دوخته به هم متصل مي گردد. به اين ترتيب ميتوان با استفاده از اين رنگهاي طبيعي انواع رنگها را به دست آورد و به يک بافته تماماً سنتي و اصيل رسيد.
سپهر تصریح کرد: از جمله توليداتي که در قديم در اين نواحي توليد مي شده و اکنون منسوخ و بدست فراموشي سپرده شده پارچه اي است بنام «حلاوه» که به عنوان لباس خانم ها مورد استفاده قرار ميگرفته است که در حال حاضر رايج نیست.
وی ادامه داد: همچنین از پارچه مرس براي تهيه لباس محلي مردان به نام «چوخ و رانگ» که مختص مردان منطقه هورامان است استفاده مي شود.
معاون صنایع دستی استان کرمانشاه اظهارکرد: در مراحل بافت اين نوع پارچه کليه مراحل ساير بافت هاي نساجي شامل(اهرامي بافي، پردهبافي، موجبافي، جاجيم بافي) با دستگاه هاي دو ورودي و چهار ورودي بافته ميشود که مراحل آن از جدا سازي و حلاجي، دوک کردن و شيوه بافت همانند اين توليدات است، با اين تفاوت که اين پارچه با موي نازک اين نوع بز ساده در عرض کم و بدون هيچ نقش و نگاري بافته ميشود.
به گزارش ایسنا: مرسبافی اخیرا در نشست شورای ثبت آثار ملی ایران به عنوان یک اثر میراث ناملموس از استان کرمانشاه به ثبت رسیده است.