نبود آب آشامیدنی بهداشتی، زندگی در برخی از روستاها را دشوار کرده است که این موضوع به منظور جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها نیازمند رسیدگی است.
روستای دودان، مرکز دهستان ماکوان از بخش باینگان پاوه با 200 خانوار یکی از این روستاهاست که با مشکلات کم آبی روبروست. ساکنان این روستا بدلیل کمبود آب شرب مورد نیاز برای آشامیدن و یا موارد باغداری با مشکل مواجه می شوند.
ساکنان این روستا در گفتگویی که با خبرنگار ما داشتند، به مشکلاتی که در حوزه آبرسانی داشتند اشاره کردند.
در ابتدا دهیار روستای دودان به خبرنگار ما گفت: روستای دودان در حوزه استحفاظی پاوه، با 200 خانوار و با جمعیت بیش از 700 نفر در حدود 35 کیلومتری پاوه در بخش باینگان قرار دارد.
اختیار رحیمیان افزود: آب شرب روستا از یک منبع آب در ترازی بالاتر از روستا قرار دارد که این منبع آب در سال 1361 احداث شده است اما توسط اداره آبفار هیچ خدماتی به آن داده نشده است.
وی گفت: ظرفیت این منبع حدود 18 متر مکعب می باشد و از آن سال تاکنون هیچ اقدامی جهت بهسازی و یا توسعه آن انجام نشده است.
وی تصریح کرد: در زمان احداث این منبع نیز جمعیت روستا حدود 400 نفر بود اما اکنون که جمعیت افزایش پیدا کرده است ، همان منبع قدیمی برای مردم روستا مورد استفاده قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه این روستا با قدمت 3500 ساله قدیمترین روستای این منطقه است، گفت: علاوه بر مشکل کمبود آب شرب روستا، ما مشکل طرح هادی روستایی را داریم که مرحله اول آن در ده سال پیش اجرا شده، لذا نقشه بازنگری طرح هادی روستا در سال 88 تهیه شده اما متاسفانه مرحله دوم آن با وجود مکاتبات زیاد تاکنون اجرا نشده است.
وی ادامه داد: آب شرب روستا تنها از چشمه تامین می شود که علاوه بر آنکه به سه انشعاب در داخل روستا تقسیم می شود برای باغداری نیز مصرف می شود.
رحیمیان افزود: بدلیل کمبود آب، ما روستا را به سه قسمت تقسیم کرده ایم که در طول شبانه روز برای هر قسمت از آن 8 ساعت آب شرب تامین می شود که گاهی برخی از خانوارها نیز اصلا آب شرب به آنها نمی رسد.
در میانه این گفتگو ایوب پاک سرشت از اعضای شورای روستا نیز با اشاره به مشکلات این روستا به خبرنگار ما گفت: علاوه بر این مشکلات ما مشکل جاده دسترسی به مناطق کوهستانی (هوارگه کنه)را داریم.
در ادامه رحیمیان دهیاردودان باز هم به دیگر مشکلات روستا اشاره کرد و افزود: تنها گزینهای که می تواند به احداث جاده هوارگه کمک کند خارج نمودن روستای دودان ازمنطقه حفاظت شده بوزین مرخیل است، لذا تاکنون مکاتبات عدیده ای ازسوی دهیاری و بخشداری مبنی احداث جاده به هوارگه کنه جهت ییلاق و قشلاق دامداران انجام شده اما تاکنون پروانه احداث جاده ازسوی ادارات حفاظت محیط زیست ومنابع طبیعی صادر نشده است واین را بیان می کنند که احداث جاده در محدوده فوق با توجه به اینکه در منطقه حفاطت شده بوزین مرخیل واقع شده است غیر ممکن می باشد.
وی خاطر نشان کرد: احداث جاده در این منطقه اشتغالزایی در بخش کشاورزی، زنبور داری و دامپروری راایجادخواهدکرد و نیز از آتش سوزی جنگل و مرتع درآن محدوده جلوگیری می کند اگر اجرای این طرح عملیاتی شود دیگر شاهد هیچ جوان بیکاری در روستا نخواهیم بود.هوارگه کنه درفاصله 9کیلومتری روستا قرار دارد.
دهیار روستای دودان گفت: ما از مسئولین مربوطه خواستار بهسازی منبع کنونی آب شرب روستا و همچنین به سرانجام رساندن پروژه انتقال آب شرب از سه راهی روستای زردویی به دودان جهت حل مشکل هستیم.
رحیمیان گفت: در سال 1386 یک چشمه آبی در سه کیلومتری روستای دودان توسط یک خیر زردویی به مردم دودان اهدا شده است و آبفار شهرستان پاوه نیز این چشمه را بهسازی و احداث کرده است اما انتقال این آب به روستا با مشکلاتی همراه است.
وی گفت: اعتباراتی نیز در این خصوص برای این طرح درسال 87مصوب شد اما پیمانکار بدلیل اختصاص نیافتن اعتبارات لازم، قادر به انتقال آب به روستا نشده است.
دهیار این روستا گفت: این در حالی است که با توجه به سفر پر خیر و برکت مقام معظم رهبری به شهرستان پاوه در سال 1390، این طرح جزء طرح های مصوبه سفر معظم له است که اعتبارات لازم به مقدار 400 میلیون تومان برای این پروژه مصوب گردید اما هیچ تحققی از آن از طرف مسئولین تاکنون صورت نگرفته است./ هزار ماسوله