اورامان نیوز:گردشگری فعالیتی گسترده با ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و محیطی است. گستردگی این فعالیت به اندازه ای است که توسعه آن بدون مشارکت یکپارچه تمام نهادها، سازمانها، وزارتخانه ها و تشکیلات مرتبط غیر قابل تصور می باشد. در دنیای کنونی نمی توان اهمیت گردشگری را صرفا در ایجاد درآمد و فرصت های شغلی می دانند، در حالی که اهمیت و عظمت گردشگری به منافع اقتصادی محدود نمی گردد.
در صورت برنامه ریزی و توسعه برنامه ریزی شده گردشگری قادر است که به بهبود شاخص های عدالت اجتماعی، ارتقای سطح زندگی، رفاه عمومی، تعادل و توازن منطقه (که متاسفانه این توازن و تعادل در اورامانات وجود ندارد و تفاوتی بسیار در توجه مسئولین به شهرستان ها وجود دارد ) منجر گردد در مواردی کارشناسان اقتصاد منطقه ای، گردشگری را به عنوان تنها عامل استقرار منابع و توسعه مناطق کمتر توسعه یافته معرفی نموده اند.
خوشبختانه طبیعت بکر، پیشینه تاریخی ، فرهنگ غنی و فاخر شهرستان های اورامانات را مهیای یک برنامه ریزی جهت بهره برداری از آنها کرده است. اما متاسفانه علی الرغم این عظمت و ظرفیتها از این امکان بهره برداری مناسب انجام نشده و همچنان در ابعاد مختلف با خلاء جدی مواجه هستیم. این قابیلتها می تواند حداقل در سطح ملی و منظقه ای و حتی بین المللی گردشگران زیادی را به این منطقه فراخواند و موجبات رونق اقتصادی و اجتماعی را فراهم آورد.
در اورامانات آنچه که در درجه اول اهمیت دارد استفاده از الگوهای جدید در معرفی جاذبه ها که در اورامانات نه تنها رویکردهای جدید استفاده نشده، بلکه رویکرد برنامه ریزی جامع با تمامی نواقص آن همچنان در غالب موارد به شکل سنتی آن ملاک عمل می باشد و همچنین ایجاد زمینه های جذب گردشگر از سراسر جهان به این منطقه، نه تنها مایه هایی از غرور ملی را شامل می شود بلکه موجبات رونق اقتصادی و گسترش صنعت توریسم را در منطقه موجب می شود.
دلیل اصلی عدم موفقیت برنامه های گردشگری در منطقه ما ناشی از ضعف برنامه ریزی، تفکر و نظام برنامه ریزی می باشد باید اهمیت توجه به زیرساخت ها و جذب گردشگر همچنین سرمایه گذاری در درجه اول برنامه ریزی ها و تصمیم گیری ها نهادها و سازمان ها منطقه قرار گیرد.
حدود 2 سال است که مطالعات علمی و اصولی طرح جامع گردشگری اورامانات را آغاز کرده ایم و در مراحل نهایی است که در این طرح اصول و راهکاری کاربردی برای چهار شهرستان(پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی) که ما از آن به عنوان بهشت گمشده گردشگران یاد کردیم، تمامی مکان ها و روستاها و شهرهای هدف گردشگری برای برون رفت از وضعیت اسفبار گردشگری اورامانات ارائه شده است و همچنین برنامه های منظم و اصولی در جهت ثبت جهانی منظر هورامان، توریسم درمانی، توریسم تجاری و … مطرح و ذکر کرده ایم که انتظار داریم کارگروه مناسبی جهت برنامه ریزی و پیشبرد در جهت ثبت جهانی منظر منطقه تشکیل گردد که انتظار است مورد توجه و همکاری مسئولین امر و اجرایی کردن این راهکارها قرار گیرد همچنین با توجه به طرح آمایشی مدنظر طرح ها و پروژه های زیرساختی مورد نیازاورامانات ارائه شده است در واقع نخستین شرط موفقیت هرشهر در توسعه گردشگری، وجود زیرساختهای مناسب شهری، مدیریت عاقلانه و مدبرانه در عرصههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و مانند آن است که این مدیریت کم و بیش در اورامانات وجود دارد آنچه اهمیت دارد زیرساختهای که در بعضی از شهرهای اورامانات مانند پاوه وجود دارد که آن را تخریب کرده اند(جاده گردشگری) و یا مورد بی مهری کامل قرار داده اند. در شهر روانسر و مشکلات سراب روانسر و همچنین فراهم نبودن زیرساختهای گردشگری در شهرستان ثلاث باباجانی. و دومین شرط برای تضمین موفقیت سیاست توسعه گردشگری، نظم دادن و آمایش جاذبه ها و ایجاد تسهیلات و امکاناتی است که دسترسی با جاذبه ها را بیش از پیش آسان می سازد.
متاسفانه اکثر مدیران در اورامانات هیچ گونه برنامه ریزی جهت مدیریت و توسعه گردشگری انجام نمی دهند فقط در چند مواردی و ناچیز ما این سرمایه گذاری و مدیریت را میتوان در شهر جوانرود جستجو و مشاهده کرد.
اما راهکاری که به طور کلی میتوان پیشنهاد داد این است که شتاب بخشیدن به صنعت گردشگری و بهره برداری منسجم از این صنعت نیازمند سیستم مدیریت واحد است بنابراین صنعت گردشگری قسمت عمده ای از پشتیبانی و حمایت خود را از زیرساختهایی تامین میکند در نهایت می توان گفت امیدبخش ترین، پیچیده ترین و جایگزین ترین صنعتی که جهان با آن روبه روست گردشگری است در واقع پیشنهاد می گردد به جای توجه صرف به مناطق ویژه و اقتصادی(لازم است مرزهای شوشمی و شیخ صالح برای استفاده در بخش گردشگری تجاری رسمی گردند که متاسفانه در این مورد هم اقدام عملی و جدی صورت نگرفته است) که امروز با توجه به آمارهای ارائه شده در حال حاضر عملکرد این مناطق ناموفق بوده است به صنعت گردشگری و پتانسیل های فوق العاده بالا آن در منطقه توجه شود.
نویسنده : کاوه نادری پژوهشگر مسائل شهری و منطقه ای
---------
به نقل از سایت سلام پاوه